Diest Online
Hasseltsepoort

Hasseltsepoort

De Hasseltsepoort dankt z’n naam aan de voormalige toegangspoort van de omwalde stad Diest. Door de eeuwen heen kende deze historische stadspoort verschillende namen zoals Beverenpoort, Maastrichterpoort en Hasseltsepoort. Vandaag de dag blijft er niets meer over van deze historische stadspoort en heeft deze plaats gemaakt voor een rotonde als toegangspoort tot Diest Centrum.

De Beverenpoort

Oorspronkelijk bevond zich op deze plaats de Beverenpoort. Deze oude stadspoort maakte reeds sinds 1360 deel uit van de vesten rond Diest. Op latere kaarten wordt de “Porte de Bèvere” of Beverpoort ook wel aangeduid als Maestrichterpoort. Vlakbij bevond zich de “Bevermolen”. Deze oude korenwatermolen dateerde uit 1235 en werd uiteindelijk in 1871 gesloopt. De herkomst van de naam verwijst zonder twijfel naar de aanwezigheid van bevers in de omgeving.

Bouw van de Hasseltsepoort

Tijdens de constructie van de 19e eeuwse verdedigingsgordel rond Diest werd er op de plaats van de oude Beverpoort een nieuwe stadspoort aangelegd, gekend als de Hasseltsepoort.

Abraak van de Hasseltsepoort:

Na de declassering van de vestigingswerken startte men met de afbraak van de Leuvensepoort in 1904. De Hasseltsepoort volgde kort daarop. De stadswallen tussen de Leuvensepoort en de Hasseltsepoort werden tijdens de de eerste wereldoorlog van 19141918 afgebroken in het kader van een tewerkstellingsproject van de overheid. Tijdens de duitse bezetting van de Citadel werden vielen de afbraakwerken stil. Uiteindelijk ging men in 1933 verder met de sloop van de stadswallen tussen de Leuvensepoort en de Hasseltsepoort.

Op onderstaande kaart uit 1933 zijn de resultaten van de afbraak al zichtbaar:

afbraak-hasseltsepoort-leuvensepoort

Een vergelijking met nu:

hasseltsepoortabraak

Oude Foto’s:

1903HasseltsePoort
Hasseltse Poort in 1903
1905HasseltsePoort
Hasseltse Poort in 1905