Diest Online
De Kaai

De Kaai

De Kaai in Diest, gelegen achter het stadhuis en de Grote Markt, was het middeleeuwse centrum van de scheepstransport over de Demer. In de 13e eeuw bevond zich hier al een schipbrug tussen de Demerstraat en de Zoutstraat langs waar de schepen geladen werden.

Anno 1960 was het scheepstransport over de Demer reeds lang ten einde gekomen en had de rivier meer weg van een open riool. De Demer was er ook voor gekend om de stad onder water te zetten bij hevige regenval. Hierop werd besloten om de Demer rondom de binnenstad te leiden en de oude rivierbedding te dempen om meer parkeergelegenheden in de stad te creëren. Ruim 50 jaar lang was de “Kaai” niet meer dan een parkeerplaats achter het stadhuis.

In 2009 werd het project gestart om de oude Demerbedding weer open graven en terug door de binnenstad te laten stromen. Het was een groot ambitieus project dat de leefbaarheid in de stad alleen maar ten goede gekomen is. De kaai is nu weer volledig autovrij en bezit zo weer over haar oorspronkelijke charme met een moderne invulling.

De Kaai op de Ferrariskaart uit 1777:

De Kaai op de Ferrariskaart
De Kaai op de Ferrariskaart

De Kaai op de kadasterkaart uit 1842:

dekaaikaart

De Kaai anno 1902

1902dekaai