Diest Online
Brouwerij Cerckel

Brouwerij Cerckel

Van de vele verdwenen en voormalige brouwerijen in Diest is brouwerij Cerckel wellicht de allerbekendste. Naast het alom bekende Gildenbier werden er tal van andere bieren gebrouwen zoals Gala Pils en Speciale Cerckel.

Brouwerij Cerckel is gelegen langs de Michel Theysstraat, op de voormalige site van het Minderbroederklooster. Deze kloosterlingen brouwden reeds in de 13e eeuw hun eigen biertje. De brouwerswoning en het bijhorende Park Cerckel zijn bewaard gebleven.

Brouwerij Pieck

De oorsprong van de brouwerij is niet helemaal duidelijk, maar uit archiefstukken blijkt dat Franciscus Pieck in 1820 aangeduid werd als oprichter en uitbater van een brouwerij en stokerij op deze plaats. Pas in 1881 slaagde hij erin de aanpalende boomgaarden en percelen aan te kopen die deel uitmaakten van het voormalige Minderbroederklooster.

In 1862 werd de brouwerij overgenomen door zijn zoon, Charles Pieck.

Brouwerij Cerckel:

In 1889 wordt de brouwerij overgenomen door Eduard Cerckel – Pieck die in 1934 werd opgevolgd door zijn zoon Paul Cerckel. Na zijn overlijden in 1979 sloot de brouwerij definitief haar deuren.

Brouwerij Cerckel was een van de bekendste brouwerijen in Diest, met een uitgebreid gamma aan biersoorten. De specialiteiten waren uiteraard het Gildenbier en de Very Diest. Deze laatste was een voedzaam, alcoholvrij, bier dat aangeraden werd aan vrouwen die borstvoeding gaven.

Hieronder een kleine greep uit de bieretiketten van Brouwerij Cerckel uit eigen collectie.

Vanaf de jaren 1990 is de brouwerswoning en het bijhorende park in ernstig verval gekomen. Voor lange tijd is het park ontoegankelijk geweest. Sinds enkele jaren is het park weer helemaal opgefrist en opengesteld voor publiek.

Bronnen en nuttige links: