Diest Online
De Kaai

De Kaai

De Geschiedenis van De Kaai

De Kaai, gelegen achter het stadhuis en de Grote Markt, speelde in de 13e eeuw al een cruciale rol in het scheepstransport over de Demer. Hier bevond zich een schipbrug tussen de Demerstraat en de Zoutstraat, waar schepen werden geladen en gelost. Het was een bruisende locatie en vormde het kloppende hart van de handel in de regio.

De teloorgang van de Kaai

Helaas, tegen de jaren 1960, was het scheepstransport over de Demer tot stilstand gekomen en had de rivier haar glans verloren, veranderend in een open riool. Bovendien veroorzaakte de Demer vaak overstromingen in de stad bij hevige regenval. Dit leidde tot een drastische beslissing om de Demer om de binnenstad heen te leiden en de oude rivierbedding te dempen om meer parkeergelegenheden te creëren.

De herrijzenis van de Kaai

Voor meer dan 50 jaar was De Kaai niet meer dan een parkeerplaats, ver verwijderd van haar vroegere grandeur. Gelukkig, in 2009, werd het ambitieuze project gestart om de oude Demerbedding weer open te graven en door de binnenstad te laten stromen. Deze transformatie heeft de leefbaarheid van de stad enorm verbeterd. De Kaai is nu volledig autovrij en heeft haar oorspronkelijke charme op een moderne manier teruggekregen.

  • De Kaai en Paardentrap
  • Fonteinen op de kaai
  • De Kaai vanop de paardentrap

Cartografie

Om de waarde van deze historische plek te benadrukken, zijn er kaarten van vroeger bewaard gebleven, zoals de Ferrariskaart uit 1777 en de kadasterkaart uit 1842. Dit erfgoed geeft ons een uniek inzicht in hoe De Kaai door de eeuwen heen veranderd is en hoe het altijd een belangrijke locatie is geweest.

De Kaai op de Ferrariskaart
De Kaai op de Ferrariskaart
De Kaai op een kaart uit 1902
De Kaai op een kaart uit 1902