Diest Online
Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden

Desondanks de geringe omvang van het charmante Demerstadje telt Diest een groot aantal bezienswaardigheden. Hieronder vind je een overzichtje van wat je zéker en vast gezien moet hebben in Diest in willekeurige volgorde.

Het Begijnhof van Diest

Het Begijnhof is een van de bezienswaardigheden in Diest dat je zeker niet mag missen. Het 13e eeuwse stadsdeel staat zelfs op de Unesco Werelderfgoed Lijst. De historische stadswijk vormde een gesloten gemeenschap binnen de stad waar de Begijntjes een sober en vredig bestaan konden leven.

Naast de tal van historische huisjes die er te bewonderen vallen zijn de grote aandachtstrekkers het 18e eeuwse barokke poortgebouw en de witgekalkte 14e eeuwse Begijnhofkerk.

De dames kunnen maar beter geen al te hoge hakken aanhebben, gezien de historische kasseien de nodige ervaring vereisen om hierdoor te flaneren.

De Citadel

De citadel is het ideale vertrekpunt voor je ontdekkingstocht door Diest. Je kan er namelijk gratis parkeren op slechts enkele minuten wandelen van de Grote Markt. Neem dan zeker ook even een kijkje op het binnenplein alvorens je de stad induikt.

Wil je een beter overzicht over dit indrukwekkende onderdeel van de vestingwerken van Diest? Maak dan zeker een wandeling rond de citadel. De wandelroute begint voor het monumentale poortgebouw.

De Grote Markt

Ruim 900 jaar lang is de Grote Markt het kloppend hart van de stad Diest. Naast het stadhuis vind je de Sint-Sulpitiuskerk, die met z’n aparte verschijning een prachtig voorbeeld is van de Demergotiek uit de streek. Tal van statige gildehuizen en herenhuizen omringen de Grote Markt en dragen bij tot het gezellige karakter ervan.

De Grote Markt van Diest telt tal van café’s en restaurants waardoor het de aangewezen plek is om een terrasje te doen. Het gebied is er autoluw, maar tijdens de zomermaanden zelfs helemaal autovrij.

De Sint Sulpitiuskerk

Gelegen langs het Stadhuis van Diest, op de grote markt vind je de opvallende Sint-Sulpitiuskerk. De bouw van de kerk startte in 1321, maar duurde uiteindelijk meer dan 200 jaar. Er kwamen 18 architecten aan te pas. Door de grote bouwplannen maar beperkte middelen moest men constant besparen, waardoor het oorspronkelijke plannen voor oa de toren nooit voltooid werden. De kerk werd hoofdzakelijk gebouwd uit de typerende roestbruine ijzerzandsteen die men in het Hageland aantreft. Samen met de gotische bouwstijl is het dan ook een mooi voorbeeld van de Demergotiek die typerend is voor de streek.

De vestengordel van Diest

De vestingwerken, of in de volksmond “de stadswallen” zijn een belangrijk overblijfsel van de geschiedenis van Diest als vestingstad. Net als andere Vlaamse steden had ook Diest een middeleeuwse stadsomwalling om de inwoners te beschermen. Na de Belgische Revolutie in 1830 werd Diest kortstondig bezet door Willem van Oranje tijdens de 10-daagse veldtocht. Het strategische belang van Diest als vestingstad werd nogmaals duidelijk, waardoor besloten werd een nieuwe verdedigingsgordel rond Diest te bouwen, bestaande uit stadswallen met stadspoorten, een citadel en een fort.

Tegen de bouwwerken voltooid waren, vormde Nederland geen dreiging meer. Een deel van de oude stadsomwalling werd in de 20e eeuw afgebroken om plaats te maken voor verdere uitbreiding van de stad, maar een deel van de oude stadswallen en monumentale poort is bewaard gebleven.

Je kan een wandeling over de stadswallen maken vanaf de Schaffensepoort tot aan de Halve Maan. Onderweg passeer je de Saspoort en het Boerenkrijgplein.

‘t Spijker

Langs het historische verloop van de Demer door Diest, bevind zich ‘t Spijker, een prachtig 16e eeuw refugiehuis van de Abdij van Tongerlo. Nu de Demer weer door de stad loopt, komt het gebouw ook weer tot z’n recht. ‘t Spijker is gelegen langs de Brouwerijstraat vlakbij De Kaai.

De Kaai

Gelegen achter het Stadhuis aan de oevers van de Demer, vind je de Kaai. Dit is het oude handelscentrum van de stad, langs waar vele goederen en grondstoffen de stad binnenkwamen of verlieten. In de jaren ’60 van de vorige eeuw besloot men om de Demer door de stad te dempen en werd de Kaai omgetoverd tot een saai karakterloos parkeerterrein voor koning auto. In 2009 startte men met het grote project om de Demer weer door de stad te laten vloeien. Nu de werkzaamheden voltooid zijn is de Kaai weer autovrij en een aangename plek om te vertoeven op een terrasje, of gewoon langs het water op de ‘paardentrap’.

Den Ezeldijkmolen

Deze 16e eeuwse graanmolen bevind zich nabij de vernieuwde Ezeldijksite. Tegenover de Ezeldijkmolen kan je langs het nieuwe vlonderpad het traject van de Demer volgen. Je loopt zo achter het ziekenhuis door naar park Cercle, langswaar je de brouwerijstraat kan volgen richting De Kaai.

De Warande

Een historisch groene heuvelrug, in het midden van het centrum, dat is Stadspark de Warande. Reeds in de middeleeuwen vertoefden de Heren van Diest hier in een oude hoogteburcht. Later werd het een jachtdomein voor het huis van Oranje-Nassau, wat ook de naam verklaart. Eeuwenlang was het gebied ontoegankelijk voor de gewone Diestenaar, terwijl er edelherten, reëen, everzwijnen en ander jachtwild werd gehouden. Na de Franse revolutie en bezetting werd het domein geconfisqueerd door de Fransen en vervolgens verkocht als privé-bezit. De laatste eigenaar Henri-Verstappen schonk het domein na zijn dood aan de stad Diest, met de uitdrukkelijke wens er een publiek park van te maken.

Vandaag de dag vind je op de Warande niet alleen de eeuwenoude funderingen en waterputten van de oude burcht, het is tevens ook een zeer aangename plek om te wandelen in het groen, of om te sporten. Behalve het voetbalstadion en zwembad van Diest vind je hier ook meerdere voetbalvelden, tennisvelden, een basketveld, een skatepark en een finse piste.