Diest Online
Grote Markt

Grote Markt

De Grote Markt van Diest is al bijna 900 jaar lang het kloppende hart van de Demerstad. Tegenwoordig vind je hier vooral tal van café’s met gezellige terrassen die een uitstekend uitzicht bieden op het stadhuis en de Sint-Sulpitiuskerk. Het marktplein is omringd met prachtige, vaak eeuwenoude, gildehuizen en andere historische gebouwen. Een bezoek aan Diest is dan ook niet compleet zonder een bezoek aan de Grote Markt.

De Grote Markt van Diest

Geschiedenis van de Grote Markt

Het pre-stedelijke Diest ontwikkelde zich vanaf de 11 eeuw rondom de Grote Markt en de voorganger van de Sint Sulpitiuskerk. De Grote Markt vormde het centrum voor economische activiteiten. Door de verschillende gilden en ambachten die zich verzamelden rond de Grote Markt werd het tevens ook het centrum van het sociale leven in Diest.

Belangrijke gebouwen op de grote Markt

Behalve het Stadhuis en de Sint-Sulpitiuskerk vind je langs de Grote Markt van Diest nog andere belangrijke gebouwen die vaak hun eigen naam dragen. Enkele voorbeelden zijn: Den Haan, In den Keyser, De Wilde Man, ‘t Haasken, De Violette, De Roos, De Leliekamer enz.

De Grote Markt op oude kaarten

De Grote Markt op kadasterkaart uit 1842-1872
De Grote Markt op kadasterkaart uit 1842-1872

Oude foto’s van de Grote Markt