Diest Online
De Saspoort

De Saspoort

De Saspoort is een zogenaamde waterpoort die aangelegd werd bij de bouw van de 19e eeuwse verdedigingsgordel rond Diest. De poort was voorzien van een waaiersluis die tegen de stroming in kon draaien. Zo kon men de vlieten in de stad en de vesten te voorzien van water uit de Demer (rivier) en verzekerde tegelijkertijd de afwatering van de Begijnebeek. Op onderstaande foto zien we centraal op de sluitsteen het jaartal 1841 waarin dit deel vervolledigd werd.

Saspoort met sluitsteen uit 1841
Saspoort met sluitsteen uit 1841

De Demerpoort

De Saspoort werd vroeger ook wel de Demerpoort genoemd. Bij de aanleg van de 19e eeuwse vestingwerken stroomde hier immers het water van De Demer de stad binnen, om vervolgens via de Zichemsepoort de stad weer te verlaten.

De Teerlingen / De Beer

Vlakbij de Saspoort bevindt zich “De Teerlingen”, een overloop van de Demer in de Zwarte Beek. In de vestingbouw wordt een scheiding tussen een vestinggracht en een andere waterloop ook wel een “Beer” genoemd.

Schema waaiersluis:

Door de waaiersluis in de Saspoort samen met de teerlingen te sluiten, kon men in korte tijd een overstromingsgebied creëren. Op die manier kon men practisch de gehele oostzijde van de vesting beschermen tegen een eventuele aanval.

Oude foto’s van de Saspoort: