Diest Online
De Demer

De Demer

Algemene Informatie:

Diest is ontstaan aan de oevers van de Demer. Het waren de Kelten die hier een eerste nederzetting bouwden. De riviernaam Demer zou dan ook afkomstig zijn uit de Keltische taal en zou zoveel betekenen als “Donkere Rivier”.

Diest is een echte Demerstad:

De middeleeuwse stadskern van Diest ontwikkelde zich langs de Demeroevers die de stad in de loop der eeuwen veel voordelen voordelen bieden op vlak van handel. Zo was de Kaai van Diest het centrum van de middeleeuwse scheepstransport over de Demer.

De aanwezigheid van de Demer zorgde er ook voor dat de lakennijverheid kon floreren en Diest ook een heuse bierstad werd met tal van brouwerijen langs het water. Langs de Demer waren er ook enkele watermolens en blekerijen gevestigd.

De demping van de Demer:

Na de afbraak van de stadswallen in de 20e eeuw, kampte Diest met een nieuw probleem. Door gebrek aan visie, beleid en geld was de Demer door de jaren heen herleid tot een stinkend open riool. Er werd besloten om de Demer te dempen en plaats te maken voor ‘koning auto’.

Decennia later blijkt dat de leefbaarheid van de stad enorm lijdt onder de verkeersdrukte en heeft men gelukkig besloten om de Demer weer te heropenen.

Heropening van de Demer door Diest:

In september 2012 startte men met de eerste fase in het grote project van de heropening van de Demer in Diest. De werken werden beëindigd in 2016.