Diest Online
Begijnhof van Diest

Begijnhof van Diest

Het Begijnhof van Diest, een 13e-eeuwse historische stadswijk in het hart van Diest, is een onmisbaar stukje Belgisch cultureel erfgoed. Als trotse bewoners van deze charmante stad willen we je graag meenemen op een fascinerende reis door de geschiedenis, architectuur en betekenis van dit betoverende begijnhof.

Unesco Werelderfgoed

Wist je dat het Begijnhof van Diest erkend is als werelderfgoed? Samen met 12 andere Vlaamse begijnhoven pronkt het Begijnhof van Diest op de Unesco Werelderfgoed lijst omwille van het unieke historische karakter.

Ligging en bereikbaarheid

Het begijnhof is gelegen in het noord-oosten van het centrum. De wijk is verkeersvrij en enkel voor bewoners toegankelijk met de wagen. Ben je met de wagen, dan kan je best parkeren aan de gratis randparking aan de overkant van de Omer Vanoudenovelaan. Via het wandelpad langs het Apostelenconvent ben je zo bij de Sint-Catharinakerk.

Komende te voet vanuit het centrum kan je het begijnhof betreden via de monumentale ingangspoort langs de Begijnestraat. Kom je vanuit de richting van de warande, dan kan je het begijnhof ook betreden via het sobere steegje langs de “Kraaieneststraat”.

Terugblik op de oorsprong van het Begijnhof

De geschiedenis van het begijnhof van Diest gaat terug tot het jaar 1245, toen paus Innocentius IV de begijnen en hun eigendommen onder zijn bescherming nam. In het begin leefden de begijnen verspreid door de stad en wijden ze zich aan handenarbeid en gebed, maar in 1253 besloot Arnold IV, de heer van Diest, om een afgebakend terrein aan de rand van de stad te kopen van de abt van Sint-Truiden en daar het begijnhof te stichten.

Begijntjes

Begijnen en begarden waren respectievelijk vrouwen en mannen die leefden als alleenstaanden en deel uitmaakten van een soort vrije lekengemeenschap binnen de Rooms-katholieke Kerk . Begijnen verbleven meestal in een begijnhof, begarden verbleven in een begardenkloosten (ook wel bogaardenklooster genaamd).

De aanleg van het Begijnhof van Diest

Met de steun van heer Arnold IV begon de bouw van de Sint-Catharinakerk, ook bekend als de Begijnhofkerk, en werden meerdere begijnhuizen opgetrokken. Het begijnhof was initieel gelegen buiten de middeleeuwse kernvesting van Diest. In de loop der eeuwen heeft het begijnhof echter vele transformaties ondergaan, waaronder een heraanleg in de 16e eeuw door pastoor Nicolaas Van Essche, die het begijnhof volgens een schaakbordschema opnieuw liet aanleggen rondom de verfraaide Sint-Catharinakerk.

  • Begijnhofkerk
  • Begijnhofkerk
  • De Begijnhofkerk, voorgevel

Van bloei tot verandering

In de 17e eeuw kende het begijnhof van Diest een bloeiperiode, met een aanzienlijk aantal begijnen dat bijna 400 bereikte. In deze tijd (1671) begon men ook met de bouw van het monumentale poortgebouw in de Rubensiaanse barokstijl, dat tot op de dag van vandaag een prachtige blikvanger is.

In de loop van de 19e eeuw kwamen er steeds meer particulieren in het begijnhof wonen, waardoor het oorspronkelijke geestelijke karakter langzaam verloren ging. De Franse bezetting resulteerde in de sluiting van de kerk, maar de begijnengemeenschap bleef bestaan. Uiteindelijk verlieten de laatste twee begijnen het begijnhof in 1926.

Het begijnhof vandaag: een tijdloos juweel

Straatjes op het Begijnhof van Diest

Ondanks de afwezigheid van begijnen is het authentieke karakter van het begijnhof van Diest goed bewaard gebleven. Het is nu een plek van historische betekenis en architectonische schoonheid, waar bezoekers kunnen dwalen door schilderachtige straatjes, omgeven door prachtige gebouwen in bak- en zandsteen, met verwerkingen van ijzerzandsteen.

Evenementen en Activiteiten

Het begijnhof van Diest is niet alleen een plek van historisch belang, maar ook het toneel van levendige evenementen en activiteiten. Op de eerste zondag van elke maand wordt er een boekenmarkt gehouden, waar boekenliefhebbers hun hart kunnen ophalen aan een scala van literaire schatten. En op de eerste zondag van september worden de straten van het begijnhof verlicht door kaarslicht, wat een betoverende sfeer creëert tijdens het evenement “Begijnhof bij Kaarslicht”.

Het Betoverende Begijnhof Ontdekken

Ingang Begijnhof Diest

Het begijnhof van Diest is een absolute must-visit voor geschiedenisliefhebbers en iedereen die wil genieten van de rustige charme van dit historische juweel. Bezoekers kunnen dwalen door de straten, de prachtige Sint-Catharinakerk bewonderen en de sfeer van vroegere tijden ervaren. Een wandeling door het begijnhof is als een reis terug in de tijd, waar de vredige en ingetogen sfeer je zal betoveren.

Kortom, het begijnhof van Diest is een tijdloos monument dat getuigt van het spirituele erfgoed en de architectonische pracht van lang vervlogen tijden. Plan je bezoek aan dit historische stadswijk en laat je meevoeren naar een betoverende wereld vol geschiedenis en schoonheid. Het begijnhof van Diest wacht op je komst, klaar om je te verwelkomen in zijn tijdloze schoonheid.

Foto’s van het Begijnhof