Diest Online
De Warande

De Warande

Het stadspark van Diest, de Warande, bevindt zich in het oostelijke deel van de oude historische stadskern. Het heeft zijn naam te danken aan het vroegere gebruik ervan: namelijk een besloten jachtterrein voor de Heren van Diest en Prinsen van Oranje-Nassau.

Geschiedenis van De Warande:

De Warande, is een ijzerzandstenen getuigenheuvel gelegen in de binnenstad. Reeds in het begin van de 11e eeuw was er op het hoogste punt van de heuvel een hoogteburcht gelegen. Deze werd “het tafelrond” genoemd en werd bewoond door de Heren van Diest.

Nadat deze oud burcht in de 13e eeuw niet meer voldeed werd er op het neerhof een nieuwe burcht met zaalgebouw opgetrokken uit ijzerzandsteen. Hiervan zijn de funderingen nog steeds zichtbaar. Ook de waterput ten noordwesten is nog steeds zichtbaar. Aan de oostzijde bevonden zich aan de uithoeken 2 ijskelders met daartussen 2 torens. Deze ijskelders stonden elk via een ondergrondse gang in verbinding met de oudere burcht op het tafelrond.  De ijzerzandsteen die men nodig had voor de bouw van deze nieuwe burcht werd aan de zijkant van de heuvel ontgonnen.

De warande bleef eeuwenlang een onverstoord jachtdomein, tot het tijdens de Franse revolutie geconfisqueerd werd door de Franse overheid. Zo kwam de Warande voor meer dan een eeuw lang in privé handen terecht.

De warande als stadspark

De warande anno 1775-2005

In 1939 schonk de laatste eigenaar, dokter Henri Verstappen zijn woning alsook de Warandeheuvel terug aan de stad Diest met de uitdrukkelijke wens het voor alle inwoners toegankelijk te maken. De neoclassicistische herenwoning op de graanmarkt werd omgevormd tot monumentale toegangspoort. In de oude steengroeve werd een openluchttheater ingericht en er werd een sportstadion met tennisvelden aangelegd. De 4 beelden boven de monumentale toegangspoort zijn afkomstig van het in 1956 gesloopte Noordstation van Brussel.

Sportstadion De Warande:

Het sportstadion De Warande werd gebouwd in 1946. Rondom het voetbalveld bevind zich ook een atletiekpiste. Tegenwoordig is het stadion de thuisbasis van voetbalploegen KFC Diest en Sparta Schaffen. De tribunes bieden plaats aan circa 8000 bezoekers.