Langs de Schaffensestraat bevindt zich de Ezeldijkmolen. Deze 16e-eeuwse watermolen langs een aftakking van de Demer werd vervaardigd in classicistische bouwstijl, in opdracht van de Prins van Oranje. De molen dankt zijn naam aan de ezels die vroeger de bootjes voorttrokken.
Geschiedenis van de Ezeldijkmolen:
De Ezeldijkmolen werd gebouwd tussen 1547 en 1553 in opdracht van Willem van Oranje, heer van Diest, die op dat moment slechts 13 jaar was. De molen werd gebouwd om een oude molen te vervangen en was uitgerust met 3 waterraderen om voornamelijk graan en schors mee te malen. Deze schors werd vervoerd door ezels langs de dijken van de Demer, waaraan de molen zijn naam dus ontleent. De gemalen schors werd gebruikt door de Diestse huidevetters.
Door de dubbele functie van de Ezeldijkmolen was deze in twee verdeeld en hadden beide kanten hun eigen toegangsweg. Het deel van de molen dat fungeerde als graanmolen was ook nog eens onderverdeeld in 3 delen zodat men tegelijk koren, mout en boekwei kon malen.
Tijdens de “Franse Periode” komt de Ezeldijkmolen in 1812 in het bezit van de Franse familie Prat. Ruim een eeuw later, in 1920 wordt de molen overgekocht door de Belgische Staat en werden de gebouwen gebruikt als opslagplaats voor de dienst van Bruggen en Wegen. Tijdens de 2e wereldoorlog, in 1946, werd de molenactiviteit stilgelegd
In 1980 werd de Ezeldijkmolen grondig gerenoveerd en omgebouwd tot feestzaal en vergaderruimte. Vanaf 1984 werden de gebouwen verhuurd aan NV Ezelsdijkmolen. De Belgische staat deed in 1990 een eerste poging om het erfgoed te verkopen, maar kon geen geschikte koper vinden. In 1996 werd de Ezeldijkmolen verkocht aan het bedrijf NV Euro Shoe, dat gevestigd was op de achterliggende terreinen.In 2002 werd het gebouw wederom verkocht aan NV Ezelsdijk. Sinds 2003 is het gebouw en de molen een beschermd monument.
Momenteel staat het gebouw leeg en wacht het op een nieuwe bestemming.